DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN63.211,49-1.097

Fransa’dan Nijer’e açık tehdit: Karşılık vermeye hazırız

Nijer’deki darbe sonrası, Fransız büyükelçiye 48 saat süre verilmesi ve ardından büyükelçinin sınır dışı edileceğinin açıklanması üzerine Fransa’dan tehdit bir açıklama geldi. Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Nijer’deki askeri ve diplomatik varlıklarına zarar verilmesi durumunda karşılık vermeye hazır olduklarını duyurdu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Fransa’dan Nijer’e açık tehdit: Karşılık vermeye hazırız

Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Fransız ordusunun, Nijer’deki Fransız askeri ve diplomatik varlıklarına zarar vermeye yönelik her türlü yeni gerilime karşılık vermeye hazır olduğunu açıkladı.

“KARŞILIK VERMEYE HAZIRIZ”

Fransa Genelkurmay Başkanlığından AA’ya yapılan yazılı açıklamada, Nijer’deki Fransız askerlerinin, bu ülkedeki Fransız askeri varlıklarına ve diplomatik misyonlarına zarar verecek “her türlü yeni gerilime karşılık vermeye hazır olduğu” belirtildi.

BÜYÜKELÇİNİN SINIR DIŞI EDİLECEĞİ DUYURULMUŞTU

Nijer’deki askeri yönetim dün, 25 Ağustos’ta ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdiği ancak ülkeden ayrılmayan Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte’nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

“BÜYÜKELÇİMİZ NİAMEY’DE KALACAK”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 28 Ağustos’ta Paris’te 29. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Darbecilerin baskılarına rağmen Büyükelçimiz, Niamey’de kalacak.” ifadesini kullanmıştı.

NİJER’DEKİ DARBE

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Kaynak: AA / Esra Taşkın – Dünya