DOLAR32,3761% -0.37
EURO34,8153% -0.04
STERLIN40,6158% -0.34
FRANG35,5586% 0.9
ALTIN2.395,40% -1,13
BITCOIN58.865,982.62

İsrail-Filistin çatışması devam ediyor (İsrail – Hamas çatışmalarında 20. gün)

Yayınlanma Tarihi : Google News
İsrail-Filistin çatışması devam ediyor (İsrail – Hamas çatışmalarında 20. gün)

İsrail-Hamas çatışmasında 20. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 6 bini aştı. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinin terk edilmesi yönünde baskı yapmasının savaş suçu sayılabileceğini bildirdi. BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail-Filistin çatışmasına yönelik gelişmelere ilişkin ABD ve Rusya tarafından sunulan iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı “Aksa Tufanı” adıyla İsrail’e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail’in Gazze’ye saldırıları 20. gününde de devam ediyor.Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun 21 Ekim’de Gazze’ye havadan attığı broşürlerde, Gazze’nin kuzeyindeki bölgelerin boşaltılmasına yönelik ifadelerin yer aldığı belirtildi.
Açıklamada, “Bu broşürlerle orada yaşayanlara derhal bölgeyi terk etmesi uyarısı yapıldı, hayatlarının tehlikede olduğu kaydedildi ve Gazze Vadisi’nin güneyine gitmemeyi seçenlerin terör örgütünün suç ortağı olmakla suçlanabileceği ifade edildi.” denildi.
İsrail’in Gazze’ye giren insani yardımı güney bölgelerinde dağıtma uygulamasının da kuzeyde yaşayanlara yönelik bir baskı aracı olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, “Af Örgütü, İsrail’e, zorunlu yerinden etme emirlerini iptal etme, Gazze halkında korku ve panik yaratmayı amaçlayan tehditlere son verme çağrısını yineliyor.” ifadeleri kullanıldı.Açıklamada ayrıca, insani yardım dağıtımına ilişkin koşulların da kaldırılması talebi yinelenerek, Gazze’ye herkese yetecek acil yardım girişinin önünün açılması çağrısı yapıldı.Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü danışmanlarından Donatella Rovera da tüm bir şehrin ya da bölgenin askeri hedef ilan edilmesinin uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu belirtti.Rovera, “Ayrım ilkesini ihlal ederek sivilleri veya sivil yapıları hedef almak, sivilleri öldüren ve yaralayan, ayrım gözetmeyen saldırılar gerçekleştirmek bir savaş suçudur.” ifadesini kullandı.
Havadan atılan broşürlerin etkili bir uyarı olarak nitelendirilemeyeceğini kaydeden Rovera, bu broşürlerin, İsrail’in Gazze’deki sivilleri zorla yerinden etmeye yönelik kanıtlar olduğuna işaret etti.Rovera, İsrail’in bombardımanı altındaki Gazze’de gidecek yeri olmadığı için evlerinde kalanları işlemedikleri eylemden sorumlu tutup topluca cezalandırmanın savaş suçu sayılabileceğini belirtti.ABD Başkanı Joe Biden, gazetecilerin İsrail’in kuşatması altındaki Gazze’deki sivil kayıplarla ilgili sorularını cevapladı.
ABD Başkanı, “Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok. Masumların öldürüldüğüne eminim.” dedi.
Gazze’deki sivil kayıplarla ilgili “Bu, savaş açmanın bedeli.” ifadelerini kullanan Biden, İsrail’i propagandalara karşı dikkatli olmaya çağırarak, “Filistinlilerin kullandığı bu rakama güvenmiyorum.” dedi.ABD Başkanı Biden ayrıca Hamas’ın “sivillerin arkasına saklandığını”, bunun da İsrail’e “ek bir yük getirdiğini” belirtti. Biden, “Ancak bu, savaş yasalarına uygun hareket etme ihtiyacını azaltmaz. Masum sivilleri korumak ne kadar zor olsa da İsrail’in de elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor.” diye konuştu.BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail-Filistin çatışmasına yönelik gelişmelere ilişkin ABD ve Rusya tarafından sunulan iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildiİsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları devam ederken, yerinden edilen kişi sayısı 600 bini aştı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana 613 binden fazla kişinin yerinden edildiği belirtildi.
UNRWA, yerinden edilen kişilerin sığındığı BM tesislerinde doluluk oranının ortalama 2,7 katına, bazı tesislerde ise bu oranın 12 katından fazla olduğunu açıkladı.UNRWA, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 38 personelinin öldürüldüğünü ve 1’i ağır olmak üzere toplam 20 personelinin yaralandığını ifade ederek, İsrail saldırılarında bölgede bulunan 150 tesisinden 41’inin etkilendiğini aktardı.Gazze Şeridi’ndeki yakıt sıkıntısında dikkat çeken UNRWA, “Gazze’ye yakıt alınmazsa, UNRWA, Gazze Şeridi’ndeki insani operasyonlarını önemli ölçüde azaltmak ve bazı durumlarda durma noktasına getirmek zorunda kalacak. Önümüzdeki 24 saat çok kritik” açıklamasını yaptı.Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in günlerdir süren saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 6 bin 546’ya, yaralı sayısının ise 17 bin 439’a yükseldiğini açıkladı. Saldırılarda ölenlerin arasında bin 584 kadın ve 2 bin 704 çocuk bulunuyor.