DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN62.913,92-2.161

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Temiz su günbegün azalıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Temiz su günbegün azalıyor

Yumaklı, hızlı tüketim ve kirliliğin yanı sıra sanayileşme, kentleşme, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerle kullanılabilir temiz suyun günbegün azaldığını bildirdi. Yumaklı, gelecek dönemde sıcaklıklarda artış, yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış beklendiğini belirterek, şunları dedi:

BÖYLE GİDERSE…

“Türkiye’de yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1313 metreküp. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün. 2030 yılına geldiğimizde nüfusumuzun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarımızın da yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde gider ve iklim değişikliği etkileri de artarak devam ederse, 6 yıl sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49’u, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78’i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Bu durumla yüzleşmemek için risk krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor.”

SU ARZI PLANI

Son 21 yılda su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı için birçok yatırımı ve çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, su yönetiminde karar alma mekanizmalarının üst düzey kurullar tarafından yürütüldüğüne, bu yüzden Ulusal Su Kurulu’nun oluşturulduğuna dikkati çekti. Yumaklı, “Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejileri oluşturacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin politikalar belirlenecek. Havza ölçekli yönetim planlarının uygulanması ile su yatırımlarında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik kararlar alınacak.”

TÜRKİYE’DE YAĞIŞLAR YÜZDE 6 DÜŞTÜ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, küresel ölçekte son derece yıkıcı bir iklim kriziyle karşı karşıya kalındığını vurgulayarak, “Son 50 yılda; sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Önümüzdeki 26 yıl sıcaklıklarda artış; yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış bekleniyor. Yağışlar artık uzun yıllar ortalamasının altında gerçekleşiyor. Yağışların Türkiye genelinde yüzde 6, Marmara Bölgesi’nde ise yüzde 25 azaldı. Hatay’da yüzde 55, Edirne ve Tekirdağ çevrelerinde yer yer yüzde 40’a varan azalma gözlemlendi. Gelecek öngörülerine bakacak olursak, hiç de iç açıcı olmayan bir tablo önümüze çıkıyor” dedi.