DOLAR32,2234% -0.11
EURO34,9331% 0.17
STERLIN40,5695% 0.07
FRANG35,6297% -0.07
ALTIN2.444,47% 0,49
BITCOIN61.160,000.688

ŞEYDA DEVELİ: TÜRK MUTFAĞININ DÜNYADAKİ YERİ VE GASTRONOMİDEKİ KARİYER SERÜVENİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
ŞEYDA DEVELİ: TÜRK MUTFAĞININ DÜNYADAKİ YERİ VE GASTRONOMİDEKİ KARİYER SERÜVENİ

Türkiye’nin deneyimli danışman ve eğitmen şeflerinden biri olan Şeyda Develi, mutfak ve gıda sektöründeki zengin kariyerini paylaştı. 2005 yılında turizm otelcilikle otel mutfaklarında adım atan Develi, uluslararası eğitimlerle kendi markasını oluşturdu. 2008-2009 yıllarında Şangay’da bir firma kurarak Türkiye’ye altyapı çalışmalarını sürdüren şef, son bir yıldır da Panda markasıyla iş birliği yapıyor.

Son altı yılda özellikle zincir restoranlar, yatırımcılar ve girişimcilerle çalışan Şeyda Develi, konsept belirleme, menü geliştirme, personel eğitimleri ve maliyet analizleri gibi birçok alanda hizmet veriyor. Kendi deyimiyle, sektördeki büyük ve küçük ölçekli işletmelerin genellikle önemsemediği ancak kepenk kapatma sebebini oluşturan tabak maliyetleri, gelir-gider ilişkisi ve fiyatlandırma konularında firmalara destek sağlıyor.

Develi, Türk mutfağının dünya çapındaki yerini değerlendirirken, özellikle sunum ve tanıtım konusundaki eksikliklere dikkat çekiyor. Diğer mutfakların aksine Türk mutfağının, özellikle sunum ve tanıtım konularında daha fazla çaba harcaması gerektiğini belirtiyor.

Mutfak sektöründe yer almak isteyen gençlere ve girişimcilere seslenen Şeyda Develi, bu mesleğin kolay olmadığını, özellikle kadınlar için zorlayıcı olduğunu ifade ediyor. Ruhsal ve fiziksel dayanıklılığın önemine vurgu yaparak, sabır, disiplin ve çaba gerektiren bu meslekte başarılı olmak için sürekli öğrenmeye ve gelişmeye odaklanmanın önemini vurguluyor.

Son olarak, sektördeki girişimcilere danışmanlık almadan adım atmamaları konusunda uyarıda bulunan Şeyda Develi, bu sayede daha istikrarlı bir işletmeye sahip olmanın mümkün olduğunu belirtiyor.