Tunç Soyer’in kızı ve avukatı Defne Soyer, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan babası hakkında İzbeton ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gazeteci Cem Küçük’e bir açıklama metni gönderdi. Defne Soyer, mektubunda iddianamedeki eksik hususlara, suçlamaların dayanaksızlığına ve hukuki süreçte yaşanan uygulamalara dair çarpıcı tespitlerde bulundu.
MEKTUBUN TEMEL İDDİALARI
-
İddianamede açıkça kişisel menfaat elde edilmediğinin belirtildiği vurgulanıyor.
-
“Nitelikli dolandırıcılık” suçlamasının unsurları arasında yer alan hile ve kandırma kastı gibi öğelerin oluşmadığı ileri sürülüyor; kurumun toplumsal fayda gözeten kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüğü iddia ediliyor.
-
Soyer’in ve tutuklu bürokratların belediye bünyesinde görevlerini yaptığı; İzmir halkının güvenli konut, deprem direncine sahip binalarda yaşama hakkı için kooperatifçilik modeli üzerinden projeler geliştirildiği savunuluyor.
“TUTUKLULUK BİR CEZA OLARAK KULLANILIYOR” İDDİASI
Defne Soyer, tutukluluğun işlevsel bir ceza haline getirildiğini ve suçlamaların hukuki değil siyasi nitelik kazandığını belirtiyor. Tutukluluğun mahkemeden önce, gözaltı sürecinden itibaren ceza beklentisi gibi kullanıldığını öne sürüyor.
MEKTUBUN POLİTİK VE HUKUKİ BOYUTU
Bu mektup, davanın hem hukuk çevrelerinde hem de kamuoyunda tartışma yaratmasına neden olacak türden gerekçeleri içeriyor. Özellikle kamu zararı iddiası, kooperatif sözleşmeleri, ihaleler ve belediye şirketlerinin rolü gibi konularda şeffaflık talebi dikkat çekiyor.
Davaya dahil edilen kamu kurumları, karar vericiler ve yargı makamlarının süreç boyunca adil davranıp davranmadığı sorusu öne çıkıyor. Ayrıca, Yerel Yönetimlerde projelerin başlatılması, bitirilmesi, hak sahiplerine konut teslimi gibi somut adımlarda sürecin izlenebilirliği kritik olarak görülüyor.
Bu gelişme, tutukluluk halinin uzun süre devam ettiği davalarda hem hukuki hem psikolojik mağduriyetin nasıl yorumlanacağına ışık tutuyor. Önümüzdeki duruşmalarda savunmalar, deliller ve hakim kararları kamuoyunun merakla beklediği konular arasında olacak.