Halep kentinde, Suriye ordusu (Suriye güvenlik güçleri) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Uzun süren gerginliğin ardından her iki taraf arasında ateşkes anlaşması sağlandığı açıklandı.
ÇATIŞMANIN SEYRİ VE BÖLGELER
Çatışmalar özellikle Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallelerinde yoğunlaştı. SDG unsurları, binaların çatılarında keskin nişancılar konumlandırırken, Suriye ordusunun bu mahallelere yönelik operasyonları karşılık buldu. Havan ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda sivil bölgeler de hedef alındı.
Raporlara göre, çatışmalar sırasında SDG’nin hükümet kontrol noktalarına saldırılar düzenlediği, ayrıca sivil yerleşim bölgelerine roket atışları gerçekleştirdiği yönünde iddialar yer alıyor.
KAYIPLAR, YARALILAR VE TAHLİYELER
Çatışma sonucunda, en az bir güvenlik personelinin hayatını kaybettiği, birçok sivilin yaralandığı ifade edildi. Yerel kaynaklar, sokak çatışmalarının, mahalle sakinlerinin tahliyesi için zorluk oluşturduğunu ve bazı ailelerin zor şartlarda bölgeden çıkmaya çalıştığını aktarıyor.
ATEŞKES ANLAŞMASI VE SÜRÜYOR OLAN GERİLİM
Yoğun çatışmaların ardından, her iki taraf ateşkes mutabakatı konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, Halep’in kuzeyindeki çatışma bölgelerini kapsayacak şekilde uygulanacak.
SDG sözcüsü, Suriye ordusunun mahallelerde tanklarla ilerlemek istediğini öne sürerek, sivillerin güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirtti. Öte yandan Şam yönetimi, operasyonlarının SDG’nin sivillere yönelik saldırılarına yanıt olduğunu savundu.
TARİHSEL BAĞLAM VE GELİŞMELER
Çatışmalar, 10 Mart 2025 tarihli entegrasyon mutabakatının uygulanmasına ilişkin tartışmaların ardından yeniden alevlendi. Bu mutabakat, SDG’nin orduya entegrasyonu, sınır kontrolünün Şam’a devri ve enerji kaynaklarının devlet kontrolüne alınmasını amaçlıyordu. Uygulama sürecindeki icraat ve gecikmeler, taraflar arasında gerilimi körükleyen etkenler olarak gösteriliyor.
GELECEK ADIMLAR VE RİSKLER
-
Ateşkesin kalıcılığı, çatışmaların yeniden başlamaması için kritik önemde.
-
SDG ve ordu arasındaki “öncelik ve yetki paylaşımı” konularındaki anlaşmazlıklar gerilim yaratmaya devam edebilir.
-
Çatışmanın Suriye’nin kuzey bölge şehirlerine yayılma riski bulunuyor.
-
Uluslararası aktörler, ateşkesin izlenmesi ve ihlallerin raporlanması için diplomatik baskı ve gözlem çağrısı yapabilir.