1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. OECD, Türkiye’nin 2025 Büyüme Tahminini Yükseltti, Enflasyon Beklentisini Artırdı

OECD, Türkiye’nin 2025 Büyüme Tahminini Yükseltti, Enflasyon Beklentisini Artırdı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

OECD, Türkiye’nin 2025 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye çıkarırken, enflasyon tahminini yüzde 31,4’ten yüzde 33,5’e revize etti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlerini güncelledi. Kuruluş, 2025 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye yükseltirken, enflasyon tahminini ise yüzde 31,4’ten yüzde 33,5’e çıkardı.

OECD’nin yayımladığı **“Ekonomik Görünüm, Eylül 2025 Ara Raporu”**nda, küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklere rağmen Türkiye’nin büyüme potansiyelinde yukarı yönlü bir revizyon yapıldığı görüldü. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2026 yılı büyüme beklentisinin yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye çekildiği belirtildi.

Enflasyon tarafında ise 2026 için öngörüler yukarı yönlü güncellendi. OECD, Türkiye’de enflasyonun gelecek yıl yüzde 19,2 seviyesine çıkabileceğini tahmin etti. Raporda ayrıca, Brezilya, Meksika ve Türkiye gibi gelişen ekonomilerde enflasyondaki görece ılımlılaşmanın, önümüzdeki dönemde politika faizlerinde kademeli düşüşlere zemin hazırlayabileceği ifade edildi.

Küresel Ekonomi İçin Daha Düşük Tahmin

OECD’nin küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde, 2024’te yüzde 3,3 olan büyümenin 2025’te yüzde 3,2’ye gerilemesinin beklendiği kaydedildi. ABD’de tarife artışları nedeniyle büyümenin 2025’te yüzde 1,8’e, Çin’de ise yüzde 4,9’dan yüzde 4,4’e düşeceği öngörüldü. Euro Bölgesi’nde ise daha sınırlı bir yavaşlama ile büyümenin 2026’da yüzde 1 seviyesine inmesi bekleniyor.

Raporda, ticaretteki gerginlikler ve yeni gümrük vergilerinin, küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu; buna karşılık yapay zekâ alanındaki hızlı gelişmeler ve ticaret engellerinin hafifletilmesinin olumlu sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

OECD, Türkiye’nin 2025 Büyüme Tahminini Yükseltti, Enflasyon Beklentisini Artırdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


30 Ağutos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
30 Ağutos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet