1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Konut Satışlarında Rekor Seri: 14 Aydır Aralıksız Yükseliş

Konut Satışlarında Rekor Seri: 14 Aydır Aralıksız Yükseliş

Türkiye genelinde konut satışlarındaki yükseliş trendi hız kesmiyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılının ocak-ağustos döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %21,3 artarak 978 bin 70 adede ulaştı. Sadece ağustos ayında ise satışlar geçen yılın aynı ayına göre %6,8 artışla 143 bin 319’a yükseldi. Böylece, konut satışlarında üst üste 14’üncü ayda da artış kaydedilmiş oldu.

İpotekli satışlarda büyük sıçrama

Ağustos ayında ipotekli satışlar yıllık bazda %45,2 artarak 19 bin 712 adede çıktı. Ocak-ağustos döneminde ise bu rakam %84,6 artışla 141 bin 227’ye ulaştı. Uzmanlar, kredi koşullarındaki iyileşme ve faizlerde indirim beklentisinin ipotekli satışları daha da artırabileceğini öngörüyor.

Sektör temsilcilerinden değerlendirmeler

KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, birinci el ve ipotekli satışların yeniden yükselişinin sektöre moral verdiğini belirterek, “Birinci el satışların %40, kredili satışların ise %30 seviyelerine çıkması gerekiyor” dedi.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, faiz düşüşü beklentisinin yatırımcıları harekete geçirdiğini, altın yatırımcılarının da kar satışlarının ardından konuta yöneldiğini söyledi.

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, faizlerin caydırıcı seviyede olduğunu ancak konutun hâlâ enflasyona karşı güvenli liman olduğunu vurguladı.

AYİDER Başkanı Hakan Şişik, kentsel dönüşüm projelerinin ve mevduat kazançlarının peşin ödemelere yönelmesinin satışlara hız kazandırdığını belirtti.

Helmann Holding Başkanı Selman Özgün, 14 aydır devam eden yükselişin güçlü talebe işaret ettiğini ve sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti.

Algün Holding Başkanı Cihat Algün ise, sektöre duyulan güvenin sürdüğünü ve faiz düşüşüyle yeni rekorların kırılabileceğini söyledi.

Faiz düşüşü beklentisi öne çıkıyor

Uzmanlara göre, faiz oranlarındaki düşüş devam ederse ipotekli satışların daha da artması ve yeni projelerin hız kazanması bekleniyor. Artan talebin karşılanabilmesi için kamu ve özel sektörün üretim kapasitesini artırması gerektiği vurgulanıyor.

Konut Satışlarında Rekor Seri: 14 Aydır Aralıksız Yükseliş
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


30 Ağutos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
30 Ağutos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet