1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Başkan Çondur: “Tarım sektöründeki daralma endişe verici”

Başkan Çondur: “Tarım sektöründeki daralma endişe verici”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2025 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Türkiye ekonomisinin genel büyüme trendini sürdürdüğünü ancak tarım sektöründeki daralmanın dikkat çekici ve endişe verici olduğunu söyledi.

featured
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) TARAFINDAN AÇIKLANAN TÜRK EKONOMİSİNİN İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİREN AYDIN TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI FEVZİ ÇONDUR, TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME TRENDİNİ SÜRDÜRÜRKEN TARIM SEKTÖRÜNDE DARALMANIN ENDİŞE YARATTIĞINA DİKKAT ÇEKEREK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNDE BULUNDU. ÇONDUR, TARIMA DAYALI SANAYİ VE İHRACAT ODAKLI MODELE HIZ VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI. (UĞUR ESER/AYDIN-İHA)
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel büyüme sürüyor, tarım küçülüyor
TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi 2025 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 büyüme kaydetti. Ancak tarım sektörü, ilk çeyrekteki yüzde 2 küçülmenin ardından ikinci çeyrekte de yüzde 3,5 daraldı.

Çondur, tarımda yaşanan bu daralmanın üreticilerin yüksek girdi maliyetleri (gübre, tohum, yakıt vb.) ve iklim koşullarının etkisiyle derinleştiğini belirtti. “Son 60 yılın en şiddetli kuraklığını yaşıyoruz. Nisan ayında yaşanan don olayı da üretimde ciddi kayıplara neden oldu. Buğday verimleri yarıya indi, meyve hasatlarında dramatik düşüşler yaşandı” dedi.

Yapısal sorunlara dikkat
Çondur, tarımdaki yapısal sorunlara da değinerek şunları söyledi:

Sulamada yüzeysel yöntemlerin ağırlıkta olması ciddi su kayıplarına yol açıyor.

Üretim planlamasında belirsizlikler üretici güvenini zedeliyor.

Destekleme modellerindeki sık değişiklikler uzun vadeli yatırımları zorlaştırıyor.

Küçük ölçekli üreticiler desteklerin geç ve sınırlı yansıması nedeniyle daha kırılgan hale geliyor.

“Tarıma dayalı sanayi ve ihracat odaklı model şart”
Artan küresel gıda talebine işaret eden Çondur, tarım sektörünün stratejik önemini vurguladı:
“Türkiye’nin tarımsal potansiyeli çok güçlü. Ancak çiftçimizin üretimden uzaklaşmaması için kararlı destek şart. Tarıma dayalı sanayiye yönelerek, ihracat odaklı bir modele hız vermeliyiz. Gıda güvenliği hem ulusal hem küresel ölçekte önümüzdeki yılların en kritik gündemlerinden biri olacak.”

Başkan Çondur: “Tarım sektöründeki daralma endişe verici”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


30 Ağutos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
30 Ağutos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet