Ticaret Bakanlığı, Dahilde İşleme Rejimi’ne (DİR) yönelik yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Buna göre, Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) süreleri kısaltılırken, ihracata yönelik üretimde kullanılacak ürünlerde en az yüzde 25 oranında yurt içi tedarik şartı getirildi.
Yeni uygulamanın, Türkiye’nin artan üretim kapasitesi ve çeşitlenen çelik kaliteleri dikkate alındığında ihracatçılar için herhangi bir engel oluşturmayacağı, aksine yerli üretimi güçlendireceği belirtildi.
OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, düzenlemeyi “Türk sanayisinin geleceğini güvence altına alacak bir adım” olarak değerlendirdi. Yalçıntaş, “Yerli çeliğe olan talep artacak, kapasite kullanım oranlarımız yükselecek ve yatırımların önü açılacak. Böylece hem iç piyasanın dengesi korunacak hem de dış ticaret dengesi olumlu etkilenecek” dedi.
Yalçıntaş ayrıca, düzenlemenin ithalat kaynaklı döviz çıkışını azaltırken, ihracat kaynaklı döviz girişini hızlandıracağını, bunun da dış ticaret dengesi açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.