New York borsası haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,42 artışla 46.138,38 puana, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 yükselişle 6.616,49 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,05 kazançla 22.395,29 puana çıktı.
ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, kişisel tüketim harcamaları ağustosta yüzde 0,6 artarak son 5 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 2,7, Fed’in yakından takip ettiği çekirdek PCE fiyat endeksi ise yüzde 2,9 artışla beklentilere paralel gerçekleşti.
Analistler, verilerin çekirdek enflasyonda istikrarlı seyre işaret ettiğini belirtti. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin de işsizlik ve enflasyondaki risklerin sınırlı olduğuna dikkat çekti.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ekim’den itibaren ithal ilaç, mutfak ve banyo dolabı, mobilya ve ağır kamyonlar için yeni gümrük vergileri uygulanacağını açıkladı. Ayrıca, federal bütçe görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle hükümetin kapanma riski de gündemde.