Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısına göre, bu hafta sonu Medine’den kaynaklanan yoğun çöl tozu, Türkiye semalarına doğru ilerliyor. Bu toz taşınımı, özellikle lodos etkisiyle, ülke genelinde gökyüzünü puslandıracak ve görüş mesafesini belirgin şekilde düşürecek.
Yurdun batı kesimlerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenirken, doğu bölgelerinde hem kar hem de toz bulutlarının birlikte görüleceği tahmin ediliyor. Çöl tozu nedeniyle hava daha ağır hissedilecek, bazı bölgelerde “sisli bir puslu hava” hakim olacak ve hava kalitesi olumsuz etkilenebilir.
Yetkililer, astım, KOAH ve diğer solunum yolları hassasiyeti olan vatandaşlar için ek risk uyarısı yapıyor. Tozlu hava, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik solunum hastalığı olan kişiler için solunum zorluğu yaratabilir. Bu tür hava koşullarında mümkünse dışarıda geçirilen süreyi sınırlamak, kapı ve pencereleri kapalı tutmak fayda sağlayabilir.
Ancak bu doğa olayı sadece olumsuzluk getirmiyor: Çöl tozları mineral açısından zengin olabilir ve toprağa düşmesi durumunda tarımsal alanlarda fayda sağlayabilir. Yine de kısa vadede insan sağlığı üzerindeki etkileri öncelikli olarak değerlendiriliyor.


