Manchester Üniversitesi bilim insanları, küresel ısınmanın ölümcül mantar enfeksiyonlarının yayılımını hızlandırabileceğini ortaya koydu. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler için ciddi risk oluşturabilecek bu enfeksiyon, 2100 yılına kadar Avrupa’da milyonlarca insanı etkileyebilir.
İngiltere’deki Manchester Üniversitesi tarafından yürütülen son araştırmaya göre, küresel sıcaklıkların artışıyla birlikte, normalde Afrika ve Güney Amerika gibi tropikal bölgelerde yaygın olan Aspergillus fumigatus adlı ölümcül bir mantar türü, Avrupa ve Asya’ya kadar yayılabilir.
Bilim insanlarına göre bu mantar türü, ağır solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve özellikle kronik akciğer hastalığı olan bireylerde veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ölümcül olabiliyor.
2100’E KADAR %77’LİK YAYILMA BEKLENİYOR
Araştırmada, dünya genelinde fosil yakıt tüketimi ve sera gazı emisyonları azaltılmadığı takdirde, bu mantar türünün yayılım alanının 2100 yılına kadar %77 oranında artabileceği öngörülüyor. Sadece Avrupa kıtasında yaklaşık 9 milyon kişinin bu hastalık riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.
TEDAVİSİ ZOR, YAYILIMI HIZLI
Araştırmanın başyazarı Dr. Norman van Rhijn, Aspergillus fumigatus’un tedavisinin oldukça zor olduğunu, çünkü bu tür mantarların ilaçlara dirençli hale gelebildiğini ifade etti. “Mantar enfeksiyonları genellikle göz ardı ediliyor ancak küresel ısınmayla birlikte biyolojik tehditlerin listesi genişliyor,” dedi.
UZMANLARDAN ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI
Bilim insanları, bu tehdidi engellemenin tek yolunun iklim değişikliğiyle mücadelede ciddi adımlar atılması olduğunu vurguladı. Özellikle sera gazı salınımlarının azaltılması, fosil yakıt kullanımının sınırlandırılması ve sağlık sistemlerinin bu yeni tehdide karşı hazırlıklı hale getirilmesi gerektiği bildirildi.