Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, şehirler arası yolculuklar için beklenen yoğunluğa karşı yeni bir düzenleme devreye alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına otobüs firmalarının turizm taşımacılığı için yetkilendirilmiş araçlarını da yolcu seferlerinde kullanabileceğini açıkladı. Bakanlık, uygulamanın 7 Nisan 2025 tarihine kadar geçerli olacağını duyurdu.
Yolcu kapasitesinin olağanüstü artış gösterdiği bayram dönemlerinde, mevcut tarifeli seferlerin talepleri karşılamada yetersiz kalabildiğini belirten Bakan Uraloğlu, bu doğrultuda ek sefer imkânının genişletildiğini ve gerekli düzenlemelerin tamamlandığını söyledi.
YOĞUNLUK BEKLENİYOR, MAĞDURİYET OLUŞMASIN DİYE TEDBİR
Ramazan Bayramı tatilinde şehirler arası otobüs taşımacılığında ciddi bir yoğunluk yaşanması bekleniyor. Bakan Uraloğlu, bu talep artışına karşı firmaların hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, “Mevcut tarifeli seferlerin bu yükü karşılaması zor. Bu nedenle biletli yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının turizm taşımacılığı için yetkilendirilmiş araçlarını da tarifeli seferlerde kullanabilmelerine imkan tanıdık,” ifadelerini kullandı.
B2 VE D2 BELGELİ ARAÇLAR SEFERLERE DÂHİL EDİLECEK
Yeni düzenlemeye göre, B1 ve D1 yetki belgesi sahibi firmalar, 25 koltuk ve üzeri kapasiteye sahip B2 ve D2 belgeli araçları bayram süresince biletli seferlerde kullanabilecek. Bu uygulama sayesinde, otobüs firmalarının araç filoları genişlemiş olacak ve bilet taleplerine daha kolay yanıt verilebilecek.
Uygulamanın geçici olduğu ve yalnızca 7 Nisan 2025 tarihine kadar geçerli olacağı bildirildi. Bu tarihe kadar yapılacak tüm şehirler arası otobüs taşımacılığında yeni araçların da sisteme dahil edilmesiyle birlikte vatandaşların bilet bulma sıkıntısının en aza indirilmesi hedefleniyor.
DENETİMLER SIKLAŞACAK, TAKİP SİSTEMİ DEVREDE
Bakan Uraloğlu, uygulamanın kötüye kullanılmaması için denetimlerin artırılacağını da belirtti. Uygulamadan yararlanacak olan firmalar, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (UETDS) üzerinden bildirimde bulunmak zorunda olacak.
Ayrıca, bu araçlar sadece tarifeli hatlarda çalışacak ve ücret tarifelerine kesinlikle uyulması gerekecek. Bakan, “Firmalar, tarifeli yolcu taşımacılığı hat listesinin dışına çıkmayacak, taşıma faaliyetlerine ilişkin tüm sorumluluğu üstlenecek. Denetim sistemi aktif olarak devrede olacak,” açıklamasında bulundu.
TATİL PLANLARINI YAPANLARA UYARI
Bayram dönemlerinde özellikle büyük şehirlerden Anadolu’ya yoğun bir yolcu akışı yaşanıyor. Otobüs bileti bulmakta zorlanan vatandaşlar, genellikle ya fahiş fiyatlarla karşılaşıyor ya da geç saatli seferlere mahkûm kalıyordu. Bakanlığın bu düzenlemesiyle, bu yılki bayram döneminde daha dengeli ve ulaşılabilir bir taşımacılık süreci hedefleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ayrıca, firmaların sefer bilgilerini hem kendi sistemleri hem de UETDS üzerinden zamanında güncellemesi gerektiğini hatırlatarak, vatandaşların sadece yetkili firmalardan bilet almaları konusunda uyarıda bulundu.
FİRMALARA BİLGİLENDİRME YAPILDI
Sektörde faaliyet gösteren otobüs firmalarına da düzenlemeyle ilgili resmi bilgilendirme yapıldı. Bu araçların taşıma faaliyeti esnasında yolcu güvenliği, yasal tarifelere uygunluk ve belge zorunlulukları konusunda herhangi bir esneklik tanınmayacak.
Yolcu haklarının korunması ve hizmet kalitesinin sürdürülebilirliği açısından, firmaların uygulama süresince dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, mevzuata aykırı hareket eden firmalar hakkında idari yaptırımların uygulanacağı belirtildi.
Kaynak: https://www.ensonhaber.com