1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ancak roket arızası nedeniyle görevini tamamlayamayan Kosmos 482 adlı uzay kapsülü, yarım asrı aşkın süredir yörüngede sürükleniyor. 500 kilogram ağırlığındaki kapsülün 10 Mayıs’ta atmosfere girmesi bekleniyor.
Uzay aracı, Venüs atmosferine dayanacak şekilde üretildiği için bilim insanları kapsülün atmosfere girişte parçalanmadan tek parça halinde yeryüzüne düşebileceği ihtimalini değerlendiriyor. Bu durum, olası riskleri artırıyor.
TÜRKİYE DE OLASI HEDEF NOKTALARDAN BİRİ
Uzmanlar, kapsülün düşebileceği alanın Kuzey 52 ve Güney 52. enlemler arasında olduğunu belirtirken, Türkiye’nin de bu kuşakta yer alması dikkat çekti. Ancak yapılan açıklamalarda, kapsülün Türkiye’ye düşme ihtimalinin çok düşük olduğu vurgulandı.
UZAY ÇÖPÜ SORUNU BÜYÜYOR
NASA verilerine göre, yörüngede 10 santimetreden büyük 25 binden fazla uzay çöpü bulunuyor. Bu atıkların bazıları yörüngede 100 yıl boyunca kalabiliyor ve uzay görevleri için ciddi tehditler oluşturuyor. Kosmos 482 gibi eski uzay araçları, bu tehlikenin canlı örnekleri arasında yer alıyor.
Bilim insanları, uzay çöplerinin takibi ve temizlenmesi konusunda uluslararası iş birliği çağrısını yineledi.