Canlı Ekonomi
Sektörel Haber Merkezi

Zeugma Mozaik Paneli ABD'den Türkiye'ye İade Edildi: Kültür Varlığı Mücadelesinde Yeni Bir Dönüm Noktası

DE

Demo Editör

Yayınlanma: 14 Temmuz 2026

Zeugma Mozaik Paneli ABD'den Türkiye'ye İade Edildi: Kültür Varlığı Mücadelesinde Yeni Bir Dönüm Noktası

ABD'den iade edilen 13. Zeugma mozaik paneli yerine yerleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, son yıllarda binlerce kültür varlığının Türkiye'ye kazandırıldığını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nden ülkeye iadesi gerçekleştirilen Zeugma kökenli 13. mozaik panel, nihayet ait olduğu coğrafyaya, tarihi yerine yerleştirildi. Bu gelişme, Türkiye'nin kültürel varlık kaçakçılığıyla küresel çapta yürüttüğü mücadelenin somut bir başarı örneği olarak kayda geçti. Söz konusu panelin orijinal konumuna yerleştirilmesi, uzun soluklu diplomatik ve hukuki süreçlerin başarılı bir finali niteliğinde.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu anlamlı yerleştirme töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kültürel mirasın korunması ve yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eserlerin geri kazanılması konusundaki kararlılığını yineledi. Bakan Ersoy, uluslararası işbirliği ve diplomatik çabaların, bu alandaki kazanımlarda kilit rol oynadığını vurgulayarak, mücadelenin aralıksız sürdürüleceğinin mesajını verdi.

Bakan Ersoy'un açıkladığı verilere göre, son 23 yıllık dönemde toplam 13.454 adet kültür varlığı Türkiye envanterine yeniden kazandırıldı. Bu eserlerin önemli bir kısmı olan 9.139 adedi ise, özellikle son sekiz yıllık süreçte yoğunlaştırılan çalışmalar neticesinde ülkeye geri döndürüldü. Bu rakamlar, kültür varlığı kaçakçılığına karşı yürütülen proaktif mücadelenin artan etkinliğini ve kapsamını gözler önüne sermektedir.