Canlı Ekonomi
Sektörel Haber Merkezi
Ekonomi

TEPAV Raporu: Temmuz Gıda Enflasyonu Aylık Yüzde 0,93 Artışla Seyretti

SK

Serkan Kırço

Yayınlanma: 29 Temmuz 2026

TEPAV Raporu: Temmuz Gıda Enflasyonu Aylık Yüzde 0,93 Artışla Seyretti

TEPAV'ın Temmuz Gıda Fiyat Endeksi'ne göre aylık gıda enflasyonu %0,93, yıllık enflasyon ise %32,8 olarak belirlendi. Ürün bazlı artışlar ve düşüşler raporda.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan Gıda Fiyat Endeksi, Temmuz ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Yayımlanan rapora göre, gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 0,93 oranında bir yükseliş kaydederken, yıllık bazdaki artış ise yüzde 32,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler, gıda sektöründeki fiyat dinamiklerinin devamlılığını ve genel ekonomik göstergeler üzerindeki etkilerini ortaya koydu.

Ay içerisinde ürün bazında yaşanan değişimler incelendiğinde, bazı kalemlerde önemli hareketlilikler gözlemlendi. Temmuz ayının en yüksek fiyat artışını sergileyen ürün çarliston biber oldu. Bu durum, dönemsel talebin veya arz zincirindeki spesifik koşulların belirli ürünler üzerindeki etkisini yansıtmaktadır. Sektör temsilcileri ve tüketiciler için bu tür bireysel ürün hareketleri, genel enflasyon görünümünün ötesinde mikroekonomik dalgalanmaları işaret etmektedir.

Diğer yandan, bazı ürünlerde ise fiyat gerilemeleri kaydedildi. Karpuz, Temmuz ayında en belirgin fiyat düşüşünü yaşayan ürün olarak öne çıktı. Mevsimsel bolluk ve arz fazlası gibi faktörler, bu tür düşüşlerin ana nedenleri arasında yer alabilir. Gıda fiyatlarındaki bu inişli çıkışlı seyir, pazar dinamiklerinin ve iklimsel koşulların hem üretici hem de tüketici fiyatları üzerindeki çok yönlü etkisini bir kez daha gözler önüne sermektedir. TEPAV'ın bu raporu, gıda sektöründeki işletmeler ve politika yapıcılar için değerli bir referans niteliğindedir.