Tarım Ürünleri Piyasasında Fiyat Bütünlüğü: Bakanlık Geniş Çaplı Soruşturmayı Duyurdu
Serkan Kırço
Yayınlanma: 15 Eylül 2026

Tarım ve Gıda Bakanlığı, sebze-meyve fiyatlarındaki manipülasyon iddialarına yönelik 22 ilde 41 şüpheli firma hakkında kapsamlı bir soruşturma başlattı. Tedarik zinciri fiyatlandırma bütünlüğü mercek altında.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre, sebze ve meyve sektöründeki fiyat oluşum süreçlerine yönelik kapsamlı bir soruşturma başlatıldı. Bu inceleme, tarladan nihai tüketiciye ulaşana kadar uzanan tedarik zincirindeki fiyatlandırma dinamiklerini mercek altına alıyor. Bakanlık, piyasada adil ve şeffaf bir ortamın sağlanması amacıyla proaktif adımlar attığını belirtti.
Soruşturmanın ön bulguları, bazı büyük tedarikçi firmaların piyasaya sürülen ürün arzını kasten düşük göstererek ve maliyet unsurlarını gerçek dışı bir şekilde yüksek raporlayarak fiyatları manipüle ettiği yönündeki güçlü şüpheleri ortaya koyuyor. Bu tespitler doğrultusunda, Türkiye genelinde 22 farklı ilde faaliyet gösteren toplam 41 şüpheli firma hakkında adli süreçlerin başlatıldığı ve ilgili mercilerce gözaltı kararlarının alındığı bildirildi.
Bakanlık yetkilileri, bu tür haksız rekabet ve piyasa bozucu eylemlerle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Atılan bu adımların, hem üreticilerin emeklerinin karşılığını almasını sağlamak hem de tüketicilerin makul fiyatlarla gıdaya erişimini güvence altına almak amacını taşıdığı ifade edildi. Sektördeki tüm paydaşlar için daha şeffaf, öngörülebilir ve etik bir ticaret ortamı oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.