Suriye Geçiş Süreci: Yeni Halk Parlamentosu İlk Oturumunda Başkanını Seçti
Demo Editör
Yayınlanma: 13 Temmuz 2026

Suriye'de Esed sonrası geçiş döneminin ilk Halk Parlamentosu Şam'da toplandı. Başkan Ahmed eş-Şara'nın katılımıyla, milletvekilleri yemin ederken Abdülhamid el-Avvak başkanlığa getirildi. Yeni siyasi dönemin ilk adımı.
Suriye'nin siyasi sahnesinde, Beşşar Esed rejiminin sona ermesinin ardından başlayan geçiş sürecinin kritik bir adımı olarak, yeni Halk Parlamentosu ilk oturumunu başkent Şam'da gerçekleştirdi. Bu tarihi buluşma, ülkenin yeni dönemdeki yasama faaliyetlerinin başlangıcını işaret ediyor ve idari yapının yeniden şekillenmesindeki ilerlemeyi ortaya koyuyor.
Oturuma, Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'nın katılımı, bu yasama sürecinin kurumsal önemini pekiştirdi. Toplantıda, yeni seçilen milletvekilleri yemin ederek görevlerine resmen başladı. Bu yemin töreni, parlamenterlerin ülkenin geleceğine yönelik sorumluluklarını üstlendiklerinin sembolik ve resmi bir ifadesi oldu.
Parlamento, ilk gündem maddelerinden biri olarak kendi başkanını belirledi. Yapılan oylama sonucunda Abdülhamid el-Avvak, Suriye Halk Parlamentosu Başkanı olarak seçildi. Bu seçim, geçiş döneminde yasama organının liderliğini üstlenecek ismin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor ve parlamentonun gelecekteki çalışmalarına yön verecek temel bir atama olarak kaydedildi.