Sivas'ta 40 Yılın Yağış Rekoru, Buğday ve Arpada Yüzde 30 Verim Artışı Beklentisi Yaratıyor
Serkan Kırço
Yayınlanma: 05 Ağustos 2026

Sivas bölgesindeki rekor yağışlar, buğday ve arpa üreticileri için hasat öncesi önemli bir verim artışı müjdeliyor. Sektör, en az %30'luk bir büyüme potansiyeli görüyor.
Sivas ili, son kırk yılın en yoğun yağış dönemini geride bırakarak, yaklaşan hasat sezonu öncesinde tarım sektöründe önemli bir iyimserlik rüzgarı estiriyor. Bölgedeki barajların doluluk oranlarının artması ve yeraltı su seviyelerinin kayda değer yükselişi, özellikle buğday ve arpa üreticileri için umutları tazeledi. Mevcut verilere göre, buğday ve arpa rekoltesinde bir önceki yıla kıyasla en az %30'luk bir artış öngörülüyor.
Bu olağanüstü yağış miktarı, tarım arazilerindeki toprak nemini artırırken, sulama kapasitelerini de güçlendirdi. Bu durum, bitki gelişimini olumlu yönde etkileyerek daha bereketli bir hasadın zeminini hazırladı. Bölge üreticileri, bu olumlu koşulların etkisiyle, toplam rekoltede yeni bir bölgesel rekor kırılabileceği ihtimalini dile getiriyor.
Beklenen bu verim artışı, yalnızca Sivas'taki yerel ekonomiyi değil, ulusal buğday ve arpa tedarik zincirini de olumlu yönde etkileme potansiyeli taşıyor. Tarımsal emtia piyasaları için de önemli bir gösterge niteliği taşıyan bu beklenti, sektör paydaşları tarafından yakından takip edilmektedir. Sürdürülebilir tarım uygulamalarının ve iklim koşullarının rekolte üzerindeki belirleyici rolünü bir kez daha gözler önüne seren bu gelişme, gelecek dönem stratejileri için de ışık tutuyor.