Canlı Ekonomi
Sektörel Haber Merkezi
Ekonomi

Şeker Pancarı Alım Fiyatları Sektörde Revizyon Talebini Güçlendiriyor

SK

Serkan Kırço

Yayınlanma: 14 Ekim 2026

Şeker Pancarı Alım Fiyatları Sektörde Revizyon Talebini Güçlendiriyor

Şeker pancarı alım fiyatı, üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle sektörde gündem oldu. Ton başına 3.720 TL'lik açıklanan fiyat, üreticilerden revizyon talepleriyle karşılandı.

Tarım sektörünün önemli ürünlerinden şeker pancarı için kısa süre önce açıklanan alım fiyatları, sektör paydaşları arasında geniş çaplı bir tartışma başlattı. Kota tamamlama primi dahil ton başına 3.720 TL olarak belirlenen bu fiyat, üreticilerin artan girdi maliyetlerini karşılama kapasitesi açısından mercek altına alındı.

Erzincan Ziraat Odası eski Başkanı Tamer Geyik, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, mevcut fiyatın çiftçinin üretim maliyetlerindeki yükselişi telafi etmekte yetersiz kaldığını vurguladı. Gübre, enerji ve işçilik gibi temel giderlerdeki sürekli artışların, belirlenen alım fiyatıyla dengelenemediğini belirten Geyik, bu durumun üreticilerin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini ifade etti.

Bu çerçevede, üretici temsilcileri ve sektörün ilgili tarafları, açıklanan alım fiyatının güncel ekonomik koşullar doğrultusunda yeniden değerlendirilmesi ve revize edilmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunmaktadır. Bu talep, sadece üretici refahının korunması değil, aynı zamanda ulusal şeker üretiminin devamlılığı ve gıda arz güvenliğinin sağlanması açısından da stratejik bir önem taşımaktadır.