Makine Sektöründe Küresel Rekabet: Çin Odaklı Stratejilerde Yeni Asya Dinamikleri
Serkan Kırço
Yayınlanma: 28 Eylül 2026

TİAD Başkanı Murat Akyüz, makine sektöründeki küresel rekabetin Çin ötesine geçtiğini belirtti. Japonya, Kore ve Tayvan'ın yükselişi, pazar stratejilerini yeniden şekillendiriyor.
TİAD (Türk Makine Sanayicileri Derneği) Başkanı Murat Akyüz, makine sektöründeki küresel rekabet ortamına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Akyüz, sektörün uzun süredir Çin'in yükselen rekabet gücüne odaklandığını, ancak Asya'dan gelen baskının beklenenden farklı bir boyutta seyrettiğini belirtti. Bu durum, stratejik pazar analizlerinde daha geniş bir bakış açısının gerekliliğini ortaya koyuyor.
Akyüz'ün açıklamalarına göre, Türk makine sanayicileri Çin'den kaynaklanacak rekabet tehditlerine karşı hazırlık yaparken, Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi ekonomilerin de küresel pazarlara yönelik agresif adımlar attığı gözlemlendi. Hatta bu ülkelerden bazı firmaların, maliyet avantajlarını değerlendirmek amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde üretim tesisleri kurarak buradan global pazarlara ürün arz etmeye başlaması, rekabetin çok yönlü bir yapı kazandığını gösteriyor.
Bu stratejik değişim, Türk makine sektörünün sadece belirli bir ülkeyi değil, tüm Asya coğrafyasını kapsayan entegre bir rekabet analizi yapma ihtiyacını doğuruyor. Küresel pazarlarda sürdürülebilir bir başarı elde etmek için, mevcut ve potansiyel rakiplerin konumlanmalarını ve üretim stratejilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek, sektör için kritik bir öneme sahiptir.