Küresel Akıllı Telefon Sevkiyatlarında 13 Yılın En Zayıf Performansı: Fiyat Artışı Beklentisi
Serkan Kırço
Yayınlanma: 15 Temmuz 2026

Küresel akıllı telefon sevkiyatları ikinci çeyrekte %11 düşerek son 13 yılın en zayıf performansını kaydetti. Bellek çipi krizinin etkisiyle fiyat artışları öngörülüyor. Apple pazar payını artırırken Samsung liderliğe yükseldi.
Küresel akıllı telefon piyasası, bellek çipi tedarikindeki darboğazların üretim maliyetlerini yükseltmesi sonucunda, yılın ikinci çeyreğinde önemli bir gerileme yaşadı. Bu dönemde sevkiyatlar yüzde 11 oranında azalarak, 2013'ten bu yana kaydedilen en düşük ikinci çeyrek performansına işaret etti. Sektördeki bu keskin daralma, genel piyasa dinamikleri üzerinde belirgin bir baskı oluşturdu.
Sektördeki bu kayda değer daralmaya karşın, önde gelen üreticiler farklı performanslar sergiledi. Apple, sevkiyat hacmini artırmayı başararak kendi tarihinde bir rekor pazar payına ulaştı. Benzer şekilde, Samsung da zorlu pazar koşullarına rağmen pazar lideri konumunu tekrar ele geçirdiğini duyurdu.
Sektör analistleri, bellek çipi krizinin etkilerinin 2027 yılına dek devam edebileceği konusunda uyarıyor. Bu durumun bir sonucu olarak, önümüzdeki dönemde akıllı telefon perakende fiyatlarında yeni yükselişlerin gözlemlenebileceği tahmin edilmektedir. Bu beklenti, hem üreticiler hem de tüketiciler için ek zorluklar yaratabilir.