Canlı Ekonomi
Sektörel Haber Merkezi
Ekonomi

Koç Üniversitesi Ağustos Verileri: Enflasyon Beklentisi Gerilerken Dolar Tahmini Yükseldi

SK

Serkan Kırço

Yayınlanma: 25 Ağustos 2026

Koç Üniversitesi Ağustos Verileri: Enflasyon Beklentisi Gerilerken Dolar Tahmini Yükseldi

Koç Üniversitesi'nin Ağustos anket sonuçları: Gelecek 12 aylık enflasyon beklentisi düşerken, 1 yıllık Dolar/TL tahmini yükseldi. Ekonomik görünüm için kritik güncellemeler.

Koç Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin ağustos dönemi sonuçları yayımlandı. Bu veriler, Türkiye ekonomisindeki temel beklentilere ışık tutarak, geleceğe yönelik enflasyon algısı ile döviz kuru tahminlerindeki değişimleri gözler önüne serdi. Anketin bulguları, ekonomik aktörler ve piyasa analistleri için makroekonomik gidişata dair önemli göstergeler sunmaktadır.

Anketin detaylarına bakıldığında, önümüzdeki 12 aylık döneme ilişkin enflasyon beklentisinin düşüşünü sürdürerek yüzde 44 seviyesine gerilediği belirtilmiştir. Bu durum, hanehalkının yakın gelecekteki fiyat artışlarına yönelik algısında bir miktar iyileşme olduğunu göstermektedir. Öte yandan, katılımcıların son 12 aya ait enflasyon hissiyatı ise iki puanlık bir artışla yüzde 53 olarak kaydedildi. Bu çelişki, geçmiş dönemdeki enflasyonist baskıların güncel algı üzerindeki etkisinin devam ettiğini işaret etmektedir.

Ek olarak, katılımcıların bir yıl sonrası için ortalama Dolar/TL kuru tahmini 62,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu değer, önceki dönemlere kıyasla yukarı yönlü bir revizyonu temsil etmekte olup, döviz kuru dinamiklerine ilişkin piyasa beklentilerinin seyrini yansıtmaktadır. Bu tür beklenti verileri, özellikle uzun vadeli yatırım ve maliyet planlaması yapan işletmeler için stratejik önem taşımaktadır.