Fındık Sektörü TMO Alım Fiyatına Odaklandı: Üreticiden 300 TL Beklentisi
Serkan Kırço
Yayınlanma: 21 Temmuz 2026

Fındık üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı alım fiyatını merakla bekliyor. Samsun Ziraat Odası Başkanı, artan maliyetler nedeniyle en az 300 TL fiyat talep etti.
Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden fındıkta, hasat dönemine yaklaşılırken Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ilan edeceği alım fiyatı, sektörün ana gündem maddesi haline geldi. Üreticiler, yeni sezon öncesi TMO'nun fiyat politikasını büyük bir dikkatle takip ediyor ve piyasadaki gelişmeler, beklentileri yukarı yönlü taşıyor.
Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Muammer Aydemir, fındık alım fiyatına ilişkin önemli bir değerlendirmede bulundu. Aydemir, mevcut ekonomik koşullar ve sektördeki artan girdiler ışığında, üreticinin kilogram başına en az 300 Türk Lirası seviyesinde bir fiyat beklentisi içinde olduğunu ifade etti.
Başkan Aydemir, bu fiyat talebinin temelinde, son dönemde fındık tarımındaki üretim maliyetlerinin ve işçilik giderlerinin belirgin bir şekilde yükselmesinin yattığını vurguladı. Sektör temsilcileri, sürdürülebilir bir fındık üretimi ve üreticinin geçimini sağlayabilmesi adına, açıklanacak alım fiyatının bu maliyet artışlarını dengeleyici nitelikte olması gerektiğini belirtiyor.