Avro Bölgesi Enflasyonu: Kalıcılık İşaretleri Yok, Tedbirli Politika Gerekli - ECB
Serkan Kırço
Yayınlanma: 29 Eylül 2026

ECB Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'ndeki enflasyonun kalıcılaşmadığını ve enerji şoklarına karşı ölçülü bir para politikası yaklaşımının uygun olduğunu belirtti. Ekonomik büyüme üzerindeki etkileri de değerlendirdi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'ndeki yüksek enflasyon seyrinin henüz kalıcı bir nitelik kazanmadığına dair değerlendirmelerde bulundu. Bölgenin enerji piyasalarından kaynaklanan şoklarla karşı karşıya olduğu bu dönemde, para politikası tepkisinin dengeli ve ölçülü olması gerektiğini dile getirdi.
Lagarde, özellikle enerji maliyetlerindeki artışların yol açtığı mevcut durum karşısında, aşırıya kaçmayan bir para politikası duruşunun benimsenmesinin önemini vurguladı. Bu yaklaşımın, ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemeden fiyat istikrarını desteklemeyi hedeflediği belirtildi.
Öte yandan, Avrupa genelinde yükseliş gösteren uzun vadeli tahvil faizlerinin, bölge ekonomilerinin büyüme hızını yavaşlatma potansiyeli taşıdığını da ekledi. Bu durum, piyasa dinamiklerinin genel makroekonomik istikrar üzerindeki etkilerini bir kez daha gündeme getirdi.