AB Çelik İthalatında Yeni Dönem: 1 Ekim'den İtibaren Belgeleme Zorunluluğu Başlıyor
Serkan Kırço
Yayınlanma: 28 Eylül 2026

Avrupa Birliği, 1 Ekim'den itibaren çelik ithalatında menşe ve döküm bilgilerini içeren yeni belgeleme kurallarını yürürlüğe koyuyor. Yetersiz belge sunulan sevkiyatlar reddedilecek. Firmalar için önemli uyarı.
Avrupa Birliği (AB), çelik ithalatında yeni ve daha sıkı bir belgeleme sürecini 1 Ekim 2024 itibarıyla devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu düzenleme, Birlik pazarına giren çelik ürünlerinin menşe takibini ve şeffaflığını artırmayı hedefliyor. Sektördeki tüm paydaşlar için uyum süreçlerini hızlandırma gerekliliğini ortaya koyan bu gelişme, ithalat operasyonlarında önemli değişikliklere yol açacak.
Yeni kurallar çerçevesinde, AB üyesi ülkelere çelik ithalatı yapan firmaların, ithal ettikleri ürünlerin üretim süreçlerine dair kapsamlı belgeler sunması zorunlu hale getirilecek. İthalatçıların, çeliğin eritildiği ülkeyi, döküldüğü ülkeyi ve her bir sevkiyata özel döküm numarasını açıkça kanıtlamaları istenecek. Bu bilgiler, uluslararası ticarette sahteciliği önleme ve adil rekabet koşullarını sağlama amacı taşıyor.
Söz konusu gereklilikleri karşılayamayan veya doğrulanabilir nitelikteki belgeleri ibraz edemeyen çelik sevkiyatlarının AB gümrüklerinden geçişine izin verilmeyecektir. Bu durum, özellikle tedarik zinciri yönetiminde ve belge hazırlık süreçlerinde proaktif davranmayan firmalar için ticari operasyonlarda aksaklıklara ve kayıplara neden olabilecektir. Firmaların, 1 Ekim öncesinde ilgili tüm süreçlerini gözden geçirmeleri ve gerekli adaptasyonu sağlamaları büyük önem arz etmektedir.