DOLAR32,3812% 0.18
EURO34,9905% -0.25
STERLIN41,0077% 0.28
FRANG35,9240% 0.2
ALTIN2.326,33% 0,25
BITCOIN2.268.211-1.258

Erdoğan-Putin görüşmesine dünya basını geniş yer verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de yapacağı ana gündem maddesi Tahıl Koridoru Anlaşması olacak. Görüşmeyi yakından takip eden dünya basını, diplomatik süreçte Türkiye’nin gösterdiği çabanın önemine dikkat çekti. Yabancı basın haberlerinde, “Türkiye, Rusya’nın ana ticaret ortaklarından biri konumunda. Erdoğan, Putin’e ‘sevgili dostum’ diyor. Türkiye’nin tahıl anlaşmasının restorasyonu için baskı yapması bekleniyor.” ifadelerine yer verdi.

Yayınlanma Tarihi :
Erdoğan-Putin görüşmesine dünya basını geniş yer verdi

Tahıl Koridoru‘nun ana gündem maddesi olacağı Soçi‘deki Erdoğan-Putin görüşmesine dünya basını geniş yer verdi. Tahıl Koridoru‘nun yeniden devreye girmesi için Türkiye’nin gösterdiği diplomatik çabalara dikkat çeken dünya basını haberlerinde, “Türkiye, Rusya’nın ana ticaret ortaklarından biri konumunda. Erdoğan, Putin’e ‘sevgili dostum’ diyor. Türkiye’nin tahıl anlaşmasının restorasyonu için baskı yapması bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

DÜNYA BASINI, SOÇİ ZİRVESİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme gerçekleştirecek. Zirvenin ana gündem maddesi, Rusya’nın tek taraflı olarak feshettiği Tahıl Koridoru Anlaşması olacak. İki liderin kritik zirvesinden çıkacak sonuçlar merakla beklenirken, dünya basını da görüşmeyi yakından takip ediyor. Tahıl Koridoru’nun yeniden devreye girmesi için Türkiye’nin rolüne dikkat çeken yabancı basın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabalarının önemine vurgu yaptı.

“ERDOĞAN, PUTİN’E, ‘SEVGİLİ DOSTUM’ DİYOR”

Her iki liderin, diplomatik çabaların devam ettiği dönemde tahıl anlaşmasını onarmak üzere bir araya geleceğini yazan Associated Press, haberinde şunlara yer verdi: “Türkiye, Temmuz 2022’de Birleşmiş Milletler ile birlikte Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limandan gıda sevkiyatına devam etmesine olanak tanıyan anlaşmaya aracılık etti. Ankara’nın rolü çok önemliydi. Türkiye, Rusya’nın ana ticaret ortaklarından biri konumunda. Erdoğan, Putin’e ‘sevgili dostum’ diyor.”

“GÖRÜŞME, TAHIL ANLAŞMASININ TEKRAR CANLANDIRILMAYA ÇALIŞILDIĞI DÖNEMDE OLACAK”

Reuters, “Putin, tahıl anlaşmasının tekrar canlandırılmaya çalışıldığı dönemde Erdoğan ile görüşecek” derken, Moskova’nın ana taleplerinden birinin Rusya Tarım Bankası’nın SWIFT uluslararası ödemeler sistemine yeniden bağlanması olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’nin, Rus hükümetini sistemden Haziran 2022’de çıkardığı, anlaşmanın yeniden hayata geçirilmek istendiği dönemde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus mevkidaşı Putin’in Soçi zirvesinde bir araya geleceği belirtildi.

“TÜRKİYE’NİN BASKI YAPMASI BEKLENİYOR”

Politico dergisi, Putin’in Türk mevkidaşı ile zirveye ev sahipliği yapacağına haberde yer vererek, “Türkiye’nin tahıl anlaşmasının restorasyonu için baskı yapması bekleniyor.” dedi. Politico, toplantının, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana NATO üyesi bir ülkenin liderinin Rusya’ya yaptığı ender bir ziyarete işaret ettiğine dikkat çekti. Al Jazeera ise, Ankara’nın, küresel gıda krizinin hafifletilmesine yardımcı olan tahıl ihracatı anlaşmasını yeniden canlandırmaya çalıştığını haberde dile getirdi.

YORUM YAP